Interiören i Nevs första eldrivna Saab
Interiören i Nevs första eldrivna Saab. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Nevs underleverantörer vill inte skriva ned sina skulder

"Påverkar förtroendet"
1:30 min

Krisdrabbade Nevs underleverantörer är positiva till en fortsatt rekonstruktion, men samtidigt rasar flera mot Saabtillverkaren. 

Nevs underleverantörer är positiva till att Saabtillverkarens rekonstruktion får fortsätta, enligt flera yttranden till Vänersborgs tingsrätt. I ett av dessa framgår det också att det är indiska Mahindra som planeras bli ny huvudägare av Nevs. Något som även P4 Västs källor uppger.

Nevs fodringsägare har möjlighet att yttra sig till tingsrätten innan den bestämmer om rekonstruktionen får fortsätta. Hittills har 14 stycken sagt sitt av de 64 som har fått möjlighet att yttra sig.

Flera skriver uttryckligen att de är positiva till en förlängning medan andra har en mer försiktig hållning och skriver att de "inte har något att invända mot" att rekonstruktionen fortsätter.

"Autoliv Sverige AB tillstyrker begäran om förlängd rekonstruktion", skriver bilsäkerhetsjätten.

Även Saabs återförsäljarförening har yttrat sig och återförsäljarna har i nuläget små fodringar på Nevs och de skriver att de inte har några invändningar mot att rekonstruktionen får fortsätta.

Däremot riktar flera leverantörer skarp kritik mot att Nevs vill skriva ner sina skulder. Enligt Nevs kommer troligen ett ackord behövas för att företaget ska överleva.

"Om så skulle vara fallet kan bara konstateras att det förtroendekapital som Nevs har hos sina leverantörer sannolikt kommer att förbrukas, vilket inte kommer gagna bolagets fortsatta drift.", skriver företaget Semcon.

Flera företag är inne på samma spår och tror att en skuldnedskrivning kan drabba Nevs hårt.

"Ett ackord kan påverka förtroendekapitalet i leverantörskedjan för Nevs på ett sätt som riskerar grunden för framtida affärsmöjligheter.", menar trollhätteföretaget ThorQ consulting.

Ett engelskt företag, som Nevs är skyldiga en dryg miljon kronor, skriver att de tvingats ta ett lån för att överleva och att ett ackord skulle riskera deras framtida existens.

"Full betalning är nödvändig eftersom någonting mindre starkt skulle begränsa möjligheten att hitta duktiga ingenjörer" för Nevs, menar det engelska ingenjörsföretaget.

Än så länge har den krisdrabbade biltillverkaren inte begärt något ackord hos tingsrätten, flera underleverantörer menar att om det blir så skulle det innebära att Nevs bryter ett löfte. För tidigare under rekonstruktionen har Nevs ledning hela tiden tillbakavisat att det skulle bli ett ackord.

Rekonstruktören Lars-Eric Gustafsson har tidigare sagt till P4 Väst att Nevs skulle kunna betala hälften av sina skulder.

Sista dagen för leverantörerna att yttra sig är i dag. Sedan tidigare är det klart att den borgenärskommitté som består av flera företag och Skatteverket har ställt sig bakom en förlängning av rekonstruktionen.

Det troliga är nu att Vänersborgs tingsrätt beslutar under veckan om Nevs rekonstruktion får fortsätta eller inte.

Det konkursskyddet är en avgörande faktor för att Nevs ska kunna få en ny ägare i form av indiska Mahindra, enligt P4 Västs uppgifter, och att biltillverkaren ska överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".