Framtiden ljusnar för Lysekilsposten

"Det finns en parlamentarisk enighet"
1:31 min

Lysekilsposten kan få luft under vingarna igen. Regeringen kommer att föreslå en ändring i reglerna för presstöd och det kan bli verklighet mycket snart.

Lysekilsposten har drabbats av ekonomiska problem sedan man inte längre fått dispens från reglerna om presstöd. Men nu kommer ett förslag om nya regler – och det redan före nyvalet i mars.

Igår kväll förklarade kulturminister Alice Bah Kuhnke inför Publicistklubben att hon vill göra det lättare för krisdrabbade tidningar som fortsätter att tappa läsare och inkomster. Bland annat ska de kunna arbeta mer med marknadsföring utan att riskera att förlora pengar på grund av presstödsreglerna.

– Ett annat förlag från presstödskommittén är att lokala tidningar på glesbygden med en hushållstäckning över 30 procent också kan få presstöd, säger Alice Bah Kuhnke.

Varför lägger man de förslagen nu?

– Vi vet att det är förslag som det finns en parlamentarisk enighet kring, men också att det underlättar för media.

För Lysekilsposten har gränsen på 30 procents hushållstäckning blivit ett problem. Chefredaktör Helge Gustafzon har vädjat till ministern och förklarat att de till och med tvingats säga nej till personer som vill prenumerera för att hålla tidningen under den magiska 30 procent-nivån.

Under de senaste 3-4 åren har Lysekilsposten förlorat åtskilliga miljoner i uteblivet presstöd.

Men nu ser det alltså ut som om chefredaktören blivit bönhörd.

Han säger till P4 Väst idag att han välkomnar förslaget, men vill inte kommentera innan han har satt sig in i detaljerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".