Folkpartiets logotyp

Dan Möllengård (FP) utesluts från partiet

"Det här är ingenting annat än ett känslobeslut"
1:25 min

Folkpartiets Länsförbund beslutade under tisdagskvällen att utesluta Dan Möllengård som medlem i partiet.

Gruppledaren i Trollhättans kommunfullmäktige, Dan Möllengård har länge varit kritiserad inom partiet och nu har alltså länsförbundsstyrelsen beslutat att utesluta honom ur partiet.

Bakom beslutet ligger år av "konfliktskapande ledarskap" från Möllengårds sida, menar partiets länsordförande Anita Brodén.

– Hans ledarskap bygger på många års oacceptabelt och aggressivt uppträdande, framförallt mot de som han har utpekat som sina motståndare inom partiet. Då har det handlat om skrämsel, lynnighet och nedsättande omdöme, säger hon.

Länsförbundsstyrelsen stödjer beslutet på Folkpartiets stadgar, menar länsordförande Anita Brodén.

– Man kan utesluta en medlem ur partiet om det föreligger särskilda skäl, och länsförbundsstyrelsen har gjort bedömningen att detta är tillräckliga skäl. Vi har fullt partiets stadgar till punkt och pricka, säger hon

Dan Möllengård blev inte förvånad när beslutet om uteslutning nådde honom under tisdagskvällen.

– Vi haft en långvarig konflikt på vårt länsförbund. Du måste nästintill ha gjort något kriminellt för att uteslutas ur partiet och jag har inte gjort något, så det här är ingenting annat än ett känslobeslut som är taget i dag, säger han.

Gruppledaren för folkpartisterna i Trollhättans kommunfullmäktige är samtidigt övertygad om att beslutet mot honom kommer att hävas.

– Jag vet att jag har lokalavdelningen med mig, så det kommer bli en överklagan och då får vi se vad de säger på riksnivå.

Anita Brodén menar att det är på grund av din ledarskapsstil som ligger till grund för beslutet, vad tycker du om det?

– Hon känner inte mig, jag har vunnit gruppledarpositionen på lokalavdelningen varje gång som jag har ställt upp, så om jag har bedrivit ett dåligt ledarskap så hade jag inte blivit omvald, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".