Nevs i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Nevs i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Ödesbesked för Nevs dröjer – krav på att stoppa rekonstruktionen

Ett viktigt beslut för Nevs
1:21 min

En av Nevs borgenärer vill inte att rekonstruktionen ska fortsätta. Tingsrätten ska nu ta ställning till om det finns goda förutsättningar för att rekonstruktionen ska lyckas.

Tingsrätten i Vänersborg ska nu besluta om Nevs rekonstruktion får fortsätta. Något som är mycket viktigt för Nevs. Blir det inte en förlängning är Nevs återigen hotat av konkurs.

En av borgenärerna vill nu att rekonstruktionen ska upphöra. Det är Svea Ekonomi som Nevs har skulder till på runt 33 miljoner kronor.

Anledningen är att Svea Ekonomi inte tror att rekonstruktionen kan lyckas. Bland annat menar företaget att Nevs tilltänkta finansiering inte kommer lösa biltillverkarens ekonomiska problem.

Svea Ekonomi tycker heller inte den avsiktsförklaring som Nevs skrivit med en ny huvudägare, enligt uppgifter indiska Mahindra, är tillräckligt. Företaget vill se ett bindande avtal. Svea Ekonomi vill inte godkänna en förlängning så länge Nevs inte "visar upp ett avtal som visar att en ny finansiär har förpliktat sig att ta över ansvaret för verksamheten".

"Bolagets löpande verksamhet går med kraftigt underskott varje månad, varför en fortsatt rekonstruktion endast skulle innebära kapitalförstöring.", skriver borgenären i sitt yttrande skriver företaget att Nevs.

De andra borgenärerna, de flesta underleverantörer, är positiva till att rekonstruktionen förlängs med tre månader, något som Nevs vill eftersom förhandlingarna med indiska Mahindra drar ut på tiden.

Däremot är leverantörerna kritiska till att Nevs bara vill betala delar av sina skulder.

På grund av att en borgenär nu vill att rekonstruktion ska upphöra kommer beslutet från tingsrätten i Vänersborg att ta längre tid och dessutom var inte alla tre domare som ska vara med tillgängliga i dag. Därmed kommer ett beslut tidigast imorgon.

För att få förlängt krävs att rekonstruktören kan visa att det finns "särskilda skäl".

– Vi ska kunna bedöma att det finns fortsatt goda förutsättningar att lyckas och att det finns godtagbara förklaringar till varför man inte kunnat komma i mål än. Vi ska bedöma om det är sannolikt eller rimligt att de kan genomföra rekonstruktionsplanen om de får ytterligare tid på sig, säger rådman Anders Björk, en av de tre domarna, till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".