Fotomontage med en mobilkamera och ett luciatåg. Foto: P4 Väst och Pontus Lundahl/TT
Foto: P4 Väst och Pontus Lundahl/TT

Stopp för foto på luciatåget

Lena Maria Vinberg: Därför har vi infört förbudet
4:18 min

Från och med årsskiftet är det fotoförbud på alla kommunala förskolor i Uddevalla och många har redan börjat. Att man inte får fotografera luciatåg väcker känslor.

Vid årsskiftet blir det totalt stopp för föräldrar eller andra personer att fotografera eller filma barn på de kommunala förskolorna i Uddevalla. Och även många privata har infört samma regler.

Endast förskolans personal får fotografera eller filma och då för den pedagogiska dokumentationen.

En av dem som upprörts är föräldern Fredrik Karlberg som blev varse om förbudet när han igår blev inbjuden till hans dotters luciatåg på den privata Fasseröds förskola. 

– Jag är förbannad, jag vill kunna ta bilder på min dotter när hon går i tåget, säger han.

Anledningen är att man inte vill att bilder på barnen ska kunna spridas på sociala medier där det kan upplevas som kränkande eller få konsekvenser för barn med skyddad identitet.

– Den bilden, på just den lilla lucian, kan föräldern ta innan de åker till förskolan. Föräldrarna har ju alltid möjligheten att ta bilder på sina barn. Det är just på förskolan som de inte får göra det, säger Lena-Maria Vinberg, verksamhetschef för alla kommunala förskolor och dagbarnvårdare i Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".