Bild på krister jansson, Grebbestad
1 av 2
Krister Jansson, Grebbestad. Foto: Peter Olsson/P4 Väst
Bild på fredspristagaren Kailash Satyarthi
2 av 2
Kailash Satyarthi vid fredsprisutdelningen i Oslo. Foto: Heiko Junge/TT

Krister från Grebbestad lagade mat med fredspristagaren Satyarthi

"Det blev jättegott"
3:28 min

Krister Jansson fick kontakt med Kailash Satyarthi via engagamanget i indiska barnhem. Kontakten ledde fram till ett besök i Kristers kök.

– När han hälsade på i Bohuslän lagade vi mat ihop. eftersom han är vegetarien och inte äter sådant som vuxit under jord är det svårt att få det rätt om han inte är med när man gör maten.

Kailash Satyarthi får Nobels fredspris för sitt arbete att befria barnslavar i Indien. I och med att Tanums Rotaryklubb hjälpte till med finansieringen av en brunn till ett barnhem i Indien etablerades kontakten mellan den blivande fredpristagaren och tanumsborna.

– När han var i Oslo vid ett tillfälle, tog jag kontakt med honom och bjöd honom hit, berättar Krister Jansson som bland annat är aktiva i Tanums Rotaryklubb.

Förutom att laga mat ihop fick även Kailash Satyarthi följa med ut på havet.

– Det var första gången han var ute med en liten båt. Tidigare hade han bara åkt färja.

I dag följer förstås Krister Jansson Nobelfestligheterna, men han drar även själv på sig fracken och serverar vid en nobelsittning för de äldre vid Tärnegården Grebbestad.

– Det blir champagne och trerättersmiddag. Ett av de trevligaste uppdragen man kan ha.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".