Besa Ramadani. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
1 av 4
Besa Ramadani flyttade till Bäckefors för sex år sedan. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
Milad Farah. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
2 av 4
Milad Farah pendlar varje dag från Uddevalla till Bäckefors. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
Robert Ottosson. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
3 av 4
Robert Ottosson körde truck på emballagefabriken i 25 år. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
En gata i Bäckefors. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
4 av 4
Vintern har kommit till Bäckefors. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst

Bara bra att bo i Bäckefors

”Småstad - små problem, storstad - stora problem”
11 min

Vad gömmer Bäckefors, orten i Bengtsfors kommun, för tillgångar? Publikredaktören Jörgen Winkler har tagit reda på det.

Det var med forsen, som numera är tämjd i ett rör ner till en kraftstation, där i Bäcke som det hela började. Då var det spik som tillverkades nu är det emballage och Peterson Packaging som ligger på det gamla bruksområdet.

En man som har erfarenhet därifrån är Robert Ottosson som är en gammal Bäckeforsbo. Han har i alla fall bott här sedan 1963 och de sista 25 åren innan pension så jobbade han som truckförare på just Peterson Packaging.

-- Ett mycket bra jobb tycker jag, säger Robert Ottosson som kommer att bo kvar i Bäckefors.

I andra änden av Bäckefors ligger det som byggdes som en sjukstuga och som senare blev Dalslands sjukhus.

Där tillbringade Inga Maj Eriksson från Ed en stor del av sin tid när hon jobbade på vårdcentralen och jourcentralen, berättade hon när jag mötte henne denna vackra vinterdag i Bäckefors.

Hon skulle gärna se lite mer affärer på orten.

-- Det skulle nog varit lite fler affärer men det är kanske inte så lätt och få hit affärer, det är nog för liten plats, säger Inga Maj Eriksson.

Men det var ändå järnvägen som liksom satte Bäckefors på kartan och flyttade centrum till där det är i dag. Tyvärr utan tågstopp vilket en del Bäckeforsbor jag träffar beklagar sig över.

För det är ingen arbetslöshet i Bäckefors får jag höra, och flera pendlar till denna centrala punkt i Dalsland. Bland andra Milad Farah som gillar Bäckefors.

-- Du vet det är inga problem här, det är en småstad, alla känner varandra. Småstad - små problem, storstad - stora problem, säger Milad Fareh som pendlar från Uddevalla varje dag till jobbet som pizzabagare.

Skolan ligger också ganska centralt, men med direktutgång till skogen. Där jobbar Marion Wilhelmsson som husmor sedan några år, och det var ödet som gjorde att hon hamnade i Bäckefors.

-- Jag jobbade i Halden men ville bo på den svenska sidan och då sökte jag lägenhet och det fanns här, säger Marion Wilhelmsson som nu bott i Bäckefors sedan 1986.

Hon gillar att pyssla i trädgården men hon säger att det är en svår zon och att det ligger i en svacka så det är lite problem med fruktträd.

Nu vet jag inte om det är det lokala Norrlandsklimatet som är avgörande, men det finns 20 tomter till salu för bara 50 000 kronor styck, och det inklusive anslutningsavgift och bygglovskostnad.

Mycket vackert läge också får jag veta med skogen, sjöarna och lugnet in på knuten. Det är det som många uppskattar med Bäckefors, bland andra Besa Ramadani som inte är så gammal i byn.

-- Det är en jättebra by, det är lugnt och bra för barnen, inte som i storstaden, säger Besa Ramadani.

Man behöver alltså inte vara född i Bäckefors för att till fullo uppskatta platsen men ibland kan det kanske hjälpa. Sofie Andersson är "äkta vara" och har bott på orten med undantag av en kort sejour i Gestad. Och hon har många gamla klasskamrater som bor kvar också.

-- Vi är nog tio tjejer som håller ihop fortfarande och bor kvar och har barn och det är ju också ganska stort, säger Sofie Andersson.

Annars får man säga att Bäckefors gömmer sina tillgångar ganska väl för den vanlige resenären som passerar orten, för man blir kanske inte så lockad av utsikten från 166:an.

Men centrum har rustats upp och snart blir det trottoar utefter gamla Bruksgatan och så finns det ju andra värden för dom som vill särskilt nu i juletider.

-- Kyrkorna är igång nu inför julen, säger Morgan Hermansson som är ganska nyinflyttad kantor i Bäckefors och som också jobbar med att få ihop en kyrkokör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".