Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/TT.
Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/TT.

Storförluster för Saabs konkursförvaltare

"Mindre pengar till anställda och leverantörer"
1:55 min

Saab Automobiles konkursförvaltare har stämt över 30 företag, men än så länge inte vunnit ett enda mål. De har också förlorat det största målet och dessutom tvingats betala miljonbelopp i rättegångskostnader. 

Det är något som gör att tidigare anställda på Saab Automobile och underleverantörer får ut mindre pengar, säger Fredrik Sidahl på leverantörsorganisationen FKG.

– Det är ju anställda som väntar på sina löner och det är underleverantörer som väntar på att få sin fordran utbetald. I takt med att konkursförvaltarna fortsätter att arbeta på det här viset, så arbetar man upp den behållningen som finns, säger han till P4 Väst.

För snart två år sedan stämde Saabs konkursförvaltare 37 underleverantörer, både svenska och internationella, på totalt över 580 miljoner kronor i tingsrätter runt om i Sverige.

Anledningen till stämningarna var bland annat att konkursförvaltarna tyckte att företagen hade fått betalt från Saab på ett felaktigt sätt innan konkursen och konkursboet vill nu ha tillbaka pengarna.

Hittills har sju mål avgjorts men konkursförvaltarna har inte vunnit ett enda mål. Tre mål har det blivit förlikning i och förvaltarna har förlorat fyra strider, varav två stora mål som har ett totalt värde på över 200 miljoner kronor. 

Det handlar om stämningarna mot den amerikanska biljätten General Motors och tyska Adam Opel. I stället för att få pengar, fick konkursboet nu betala rättegångskostnader på över en miljon kronor. Besluten från tingsrätten har överklagats till hovrätten i de två fallen.

Konkursen kring Saab Automobile beskrivs av förvaltarna själva som den största i modern svensk tid och arbetet med den har nu pågått i nästan tre år.

Eftersom rättsprocesserna i många fall drar ut på tiden, går det fortfarande inte att säga när arbetet kan vara klart.

Samtidigt får konkursförvaltarna upp till 4 500 kronor i timmen i arvode och totalt har förvaltarna och deras advokatbyråer fått ut över 200 miljoner kronor i arvode.

Något som skapar stor irritation i underleverantörsleden.

– Det finns bara en enda vinnare och det är konkursförvaltarna, som kan fortsätta den här verksamheten år ut och år in, säger Fredrik Sidahl.

Men är det inte viktigt att alla företag får rätt betalt?

– Det är naturligtvis viktigt att det ska blir rätt betalning, men frågan är hur rätt någonting kan bli i en så här otroligt komplex konkurs som Saab utgör, säger han.

FAKTA: Stämningarna i korthet

  • - 37 svenska och internationella företag har stämts.
  • - Totala värdet på stämningarna är drygt 580 miljoner kronor.
  • - Bara sju av målen har avgjorts.
  • - Konkursförvaltarna har förlorat fyra av målen.
  • - I tre av målen har förlikning nåtts.
  • - Många domstolsförhandling hålls först nästa år.
  • - Största stämningen är mot GM på 155 miljoner kronor, den har konkursförvaltarna förlorat.
  • - Konkursförvaltarna har fått betala miljonbelopp i rättegångskostnader.

P4 Väst har kartlagt stämningarna hos alla tingsrätter i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".