Vid infarten till Saab-området på Stallbacka i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Vid infarten till Saab-området på Stallbacka i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Nevs får mer tid för att lösa krisen

"Ger oss möjlighet att ro detta i land"
1:34 min

Nevs rekonstruktion får fortsätta i ytterligare tre månader till början av mars nästa år, beslutar tingsrätten i Vänersborg.

– Det gör att vi får ytterligare tid på oss att ännu mer konkretisera och slutföra de förhandlingar vi för. I och med att vi nu har tre månader till så blir det en möjlighet för oss att ro detta i land, säger kommunikationschefen Mikael Östlund.

Nevs förhandlar just nu med indiska Mahindra, enligt P4 Väst källor. Målet är att koncernen ska gå in som ny huvudägare för att rädda den krisdrabbade biltillverkaren i Trollhättan och ett första avtal har skrivit på. Men det återstår en del innan affären kan bli helt klar.

– Det är bara att konstatera att det har tagit tid och att sådant här tar tid. Det är komplex och det är mycket i avtalsformuleringar som ska gås igenom och man ska vara ense om värderingar och annat. men förhandlingarna går framåt, säger Östlund.

Nevs försattes i rekonstruktion i augusti, men mer tid behövs till förhandlingarna och ansökte därför om att förlänga rekonstruktionen. Något som Vänersborgs tingsrätt i dag godkände.

Nu fortsätter rekonstruktionen fram till den 2:e mars nästa år och enligt tingsrätten finns det goda förutsättningar för att rekonstruktionen ska lyckas.

Enligt Vänersborgs tingsrätt finns det särskilda skäl att förlänga rekonstruktionen. Det trots att en borgenär ville att rekonstruktionen skulle upphöra.

”Vid en sammantagen bedömning och med särskilt beaktande av vad rekonstruktören anfört i sitt yttrande anser tingsrätten att det föreligger särskilda skäl för att medge att rekonstruktionen får pågå under en period om ytterligare högst tre månader. Vad som anförts av Svea Ekonomi AB föranleder ingen annan bedömning.”, skriver tingsrätten i sitt beslut.

Svea Ekonomi tyckte inte att det fanns förutsättningar för att Nevs rekonstruktion skulle lyckas och ville därför att den skulle avbrytas. Men företaget var det enda, av de 19 borgenärer som yttrat sig till tingsrätten, som ville att rekonstruktionen skulle stoppas.

Rekonstruktören Lars Eric Gustafsson bedömer att Nevs skulder delvis måste skrivas av, det kan handla om att biltillverkaren bara betalar hälften av sina skulder, har Gustafsson sagt tidigare. Men flera borgenärer har sagt nej till ett ackord.

Mikael Östlund säger att inga förhandlingar om ett ackord har börjat än.

– Det finns inget konkret förslag i dag och en sådan diskussion har heller inte påbörjats med borgenärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".