Jonas Sjöstedt. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Jonas Sjöstedt. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Extraval 2015

Jonas Sjöstedt (V) stänger inga dörrar

”Vore oklokt att säga: Nej, vi ska aldrig prata med er”
13 min

Vänsterpartiet står på osäker mark utanför både Alliansen och regeringen. Vilken position kommer partiet att inta inför vårens extraval?

Vänsterpartiet blev utan platser när Stefan Löfven (S) bildade regering i höstas.

Däremot fick de ändå gehör för sin hjärtefråga mot vinster i välfärden genom en överenskommelse med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Och i den kommande valrörelsen är det inte vinster i välfärden som kommer vara överst på Vänsterpartiets agenda. 

– Vi kommer att bredda oss lite. Vi kommer att prata mer om hur vi ska få bort den stora inkomstklyftan mellan män och kvinnor. Vi ska prata mer om att de som arbetar i välfärden behöver fler arbetskamrater. Rätt till heltid, säger Jonas Sjöstedt.

När extravalet utlystes var Jonas Sjöstedt tidig med att uttrycka att han nu hoppas att Vänsterpartiet kan ta plats i en ny regering.

Han vill inte stänga några dörrar när det gäller samarbete med andra partier i framtiden.

– Man ska alltid vara beredd att prata med varandra i sakfrågor. Jag kan prata med Centerpartiet om att avskaffa kärnkraften. Skulle Folkpartiet ta sitt förnuft till fånga och vilja ta bort vårdnadsbidraget skulle jag gärna göra det. Men jag har ju mycket mer gemensamt med de som är till vänster. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".