Ett snöigt träd. Foto: Jack Mikrut/TT.
Foto: Jack Mikrut/TT.

Meteorolog: Jularna var vitare förr

”Förr var det mycket mer snö och trettio grader kallt”
1:38 min

Drivor med ny, vit snö och några minusgrader. Det är drömmen för många när julen närmar sig. Men just nu verkar verkligheten bli annorlunda med både regn och blåst i fokus.

Det är många som saknar snön och tycker att den borde komma lagom till jul, precis som det var förr i tiden. 

– Jag tycker snön är mest viktig precis till juldagarna, berättar en kvinna. Eftersom jag är norrländska gillar jag inte detta vädret. Det ska vara snö och kallt, säger en annan.

Varje år pratas det om den klara, friska vintern. Dock blir verkligheten nästan alltid annorlunda när man ser ut i naturen. Då årets sista månader blir både blåsiga och betonggrå.

Men rösterna på stan hävdar att det inte alltid vart mängder av lera och slask på stadens gator, förr i tiden var det kallare och betydligt mer med snö.

– Jag var med på 1940-talet, så jag kan det där med hur en kall vinter ser ut. Förr var det mycket mer snö och ofta nedåt trettio grader kallt, säger en man.

Just att det har varit kallare vintrar under det förra seklet är det många som tror. Någonting som även bekräftas av meteorologerna.

– Man kan säga så. Generellt har vintrarna blivit mildare och det är framförallt under 2000-talet, berättar Sandra Andersson från SMHI.

Sandra Andersson menar att just krigsåren var mycket kallare än normalt. Men ibland blir det snörikare, ett modernt exempel var så sent som 2009-2010 då det var både kallt och kom mycket snö.

Men hur denna vinter blir med snö, både till jul och under nästa års början återstår fortfarande att se.

– Tyvärr vet jag inte om det kommer in någon snö till jul riktigt än. Men det ser ut att komma mildare luft över vårt område under de kommande dagarna och då kan man även få lite regn. Man ska ändå inte glömma att det kan gå fort, så man ska nog inte ge upp förhoppningarna helt än, säger Sandra Andersson från SMHI.  

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".