Henrik Sundström. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Henrik Sundström. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Henrik Sundström vill se en öppnare integrationsdebatt i M

"Måste kunna diskutera det som ett samhällsproblem"
12 min

Många moderata kommunpolitiker tycker att integrationsfrågar inte diskuterats tillräckligt öppet. Henrik Sundström i Uddevalla är en av dem.

Bakgrunden är en undersökning som SVT har gjort bland landets moderata kommunpolitiker. Undersökningen skickades till 283 ledande moderata kommunpolitiker i landet och ungefär hälften svarade, men inte på samtliga frågor.

I undersökningen framgår det att en majoritet av de som svarade vill reglera så att Sverige tar emot färre flyktingar och bli mer restriktivt med permanenta uppehållstillstånd. Nära hälften av de som svarat tycker också att det varit svårt i Moderaterna att ”öppet få diskutera invandringspolitikens utmaningar”.

– En del är rädda att bli utpekad som rasist eller bli förknippad med Sverigedemokraterna, säger Henrik Sundström.

Han tycker inte heller att de invandrare och flyktingar som finns i Sverige ska behöva känna sig utpekade som problem i det svenska samhället när flykting- och integrationsfrågan debatteras.

– Man måste kunna diskutera det som ett samhällsproblem utan att någon ska känna sig utpekad eller kränkt.

När det gäller samarbete med Sverigedemokraterna i invandrings- och integrationsfrågorna har Henrik Sundström sin uppfattning klar.

– Våra partier har inte samma värdegrund, enligt min uppfattning. Vi ser ett egenvärde i att människor kan få komma till Sverige och bygga en framtid här, så länge man kan försörja sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".