Nya namnlagen försenas

"Väntas slå nytt rekord i år igen"
1:46 min

Är du en av de som väntat på att den nya namnlagen ska träda i kraft den första januari? Då blir du besviken nu, för det blir inte enklare att byta namn efter årsskiftet.

Ärendet ligger hos justitiedepartementet och fram tills den nya lagen träder i kraft, fortsätter arbetet som tidigare på Patent- och registreringsverket.

– Vi kör på som vanligt, det är namnlagen från 1982 som gäller, säger handläggare Mattias Benke.

Namnkommittén föreslog år 2013 en rad förändringar i lagen. Exempelvis att det skulle bli tillåtet att bilda dubbla efternamn, något som man inte får göra i dag. I dag blir ett av namnen istället ett mellannamn.

Men i det nya lagförslaget får ett par ha samma dubbelefternamn och även ge det vidare till barnen. Det betyder helt enkelt att alla i familjen kan ha samma namn.

Dessutom skulle det bli fritt att byta till ett efternamn som är så vanligt att det bärs av minst 2 000 personer. Vill du heta Andersson, men inte har någon koppling till namnet, ska det alltså gå att byta till det namnet ändå. Även förnamn ska kunna ändras enklare och dessutom kostnadsfritt.

Målet var att den här lagen skulle träda i kraft den första januari 2015, men just nu bereds ärendet i justitiedepartementet och beslut väntas någon gång under nästa år.

Trots att det i dag kan upplevas krångligt att byta namn, så har intresset för namnbyte aldrig varit större.

– Jag började jobba här 1997, då var det 4000 ansökningar som kom in och i år väntas vi slå nytt rekord igen med ungefär 8500 ansökningar, säger Mattias Benke.

Varför ökar antalet namnbyten?

– Ett skäl är individualiseringen i samhället. Man har exempelvis ett son-namn, men när man gifter man sig vill man ha ett nybildat namn som är helt unikt, säger Mattias Benke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".