Den fastighet i Bäckefors som det varit strid om. Foto: Sveriges radio
Den fastighet i Bäckefors som det varit strid om. Foto: Sveriges radio
Bengtsfors

Ökänt Bäckeforshus kan rivas

Advokat: Mitt råd är – kör på
1:03 min

Hyreshuset har varit tomt länge och är fortfarande föremål för juridiska processer men advokat Allan Sarenmalm, som företräder Bengtsfors kommun, råder kommunen att börja riva.

– Mitt råd är att man omedelbart sätter igång med detta, säger Allan Sarenmalm. Kommunen vill naturligtvis ha en riskbedömning och vad man kan riskera i så fall blir mitt svar just ingenting.

I februari är det fem år sedan Bengtsfors kommun köpte fastigheten, som ligger i början av Gamla Bruksgatan i Bäckefors, i avsikt att riva den och för att bland annat kunna göra om infarten till centrum.

Men hyreshuset som i Bäckefors kallas för "Långholmen" har ett 20-tal lägenheter och butikslokaler står fortfarande kvar trots att det är tomt och övergivet till många Bäckeforsbors förtret.

En av hyresgästerna, en man, har inte velat acceptera uppsägningen och överklagat den i olika instanser.

Senast i förra veckan överklagades beslutet i Hyresnämnden från november som gav Bengtsfors kommun rätt och nu ska Svea hovrätt ta ställning till om mannen blivit delgiven på ett riktigt sätt.

Mannen hävdar själv att han inte fått någon delgivning på posten.

Men Allan Sarenmalm bedömer att kommun nu kan riva utan att vänta på att ärendet är helt avgjort.

– Han har ju inte bott i den här lägenheten under två och ett halvt år så jag kan inte riktigt se vilket skada han skulle kunna komma att lida om kommunen påbörjar arbetena så mitt absoluta råd är - kör på!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".