Yusuf, Safiyo, Abdisalan och deras nio till syskon riskerar bli hemlösa efter nyår. Fotot Oskar Lodin / Sveriges Radio
Yusuf, Safiyo, Abdisalan och deras nio till syskon riskerar bli hemlösa efter nyår. Fotot Oskar Lodin / Sveriges Radio

Mamma med 12 barn riskerar bli hemlösa

"Det viktigaste är att vi får bo tillsammans"
1:37 min

Att hitta bostad som nyanländ i Sverige är inte lätt - särskilt inte om man är en stor familj. Yusuf, hans mamma och elva småsyskon bor sedan tio månader i sex hotellrum i Brålanda. Snart måste de flytta.


Brålanda vandrarhem har inte längre råd att hyra ut de sex hotellrummen till subventionerat pris. Familjen kommer behöva flytta ut innan sista januari och det är något man inte pratar om helt öppet i familjen.

– Vi har inte berättat att vi flyttar ut härifrån. Annars kommer barnen bli oroliga, säger Yusuf Mohammed.

Yusuf är arton år och äldst av 12 syskon. När jag träffar honom är det bara han och mamma Hawo Omar som vet att de snart kommer behöva flytta från Brålanda vandrarhem. De vill inte oroa de yngre syskonen utan vill gärna hitta en ny bostad först, men det är lättare sagt än gjort som nyanländ, särskilt om man är en stor familj.

Tanken är att Arbetsförmedlingen ska kunna hjälpa familjen att hitta bostad på den ort där mamma Hawo Omar har möjlighet att få jobb. Men hon kan inte börja jobba än eftersom att hon måste vara hemma med de två yngsta barnen Safiyo och Abdisalan inte kan få plats på förskolan i Brålanda förrän efter sommaren. De har fått erbjudande om förskoleplats i Frändefors som ligger en mil söder ut. Men det skulle bli ganska trassligt för Hawo Omar som har de andra yngre barnen som ska lämnas på förskolan i Brålanda.

Istället har familjen fått försöka hitta boende på egen hand. Men det har gått sådär. Yusuf berättar hur det har låtit när de ringt runt till både privata fastighetsägare och det kommunala bostadsbolaget Vänersborgsbostäder.

– Om man säger att man är tolv personer så säger de "nej, det går inte".

Vänersborgsbostäders hyreschef Åsa Svensson berättar att som det ser ut just nu har de fyra lediga lägenheter fram till den första april. Den största av dem är en trea, alldeles för litet för tretton personer. Åsa Svensson säger att de har större lägenheter men de blir sällan lediga och när en väl blir det så går den till sökanden som har längst kötid, inte nödvändigtvis till den som har störst familj.

I värsta fall blir familjen ett ärende på socialtjänstens bord, men det blir aktuellt först om och när bostadslösheten är ett faktum. Så fort Yusuf förstod att de skulle behöva lämna hotellet så hörde han av sig till socialtjänsten. Det var en och en halv månad sen och halva uppsägningstiden har gått. Hittills har inte socialtjänsten haft större tur än Yusuf när det kommer till att hitta en bostad åt familjen.

– Mamma säger att vi har uppehållstillstånd och att vi var välkomna till Sverige, men att det inte går att ordna bostad. Det är inte bra säger hon.

Var skulle ni helst vilja bo?

– Det spelar ingen roll. Det viktigaste är att vi får bo tillsammans.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".