Lokala SD-politiker sluter upp bakom Söder

"Centralt inom nationalismen"
1:51 min

Bilden är att de lokala Sverigedemokraterna sluter upp bakom sin partisekreterare efter hans kritiserade uttalanden i helgen.

När Björn Söder förklarar vilka som tillhör svenska folket, i en artikel i Dagens Nyheter, så gör han det genom exempel på något han kallar den samiska nationen, den tornedalsfinska nationen och den judiska nationen, som bara kan kalla sig för svenska om de assimileras. Han menar att SD inte ska acceptera att deras motståndare vill solka ner begreppet nationalism.

Och det är något som lokala Sverigedemokrater också understryker. Rolf Carlsson i Uddevalla säger att media och andra politiker vill misstolka, svärta ner och förtala Sverigedemokraterna. Lasse Henrikssen i Trollhättan säger att nationalismen är viktig, och själv är han 100 procent norsk och kommer aldrig att bli svensk.

Heikki Klaavuniemi, som sitter i regionstyrelsen för SD, säger så här om Björn Söders tal om nationer:

– Det är inte självklart att man titulerar sig som svensk bara för att man bor i Sverige.

– Jag själv har finsk bakgrund , och jag vet många finlandssvenskar som kallar sig finlandssvenskar trots att man bor i Sverige, säger Heikki Klaavuniemi.

Kan man inte identifiera sig själv som 100 procent jude och samtidigt 100 procent svensk?

– Jag lägger ingen vikt vid det. Vem som helst får själv titulera sig som man vill.

Men varför resonemangen om nationer över huvud taget?

– Det är centralt inom nationalismen, och det är det vi slår vakt om.

Varför är det viktigt?

– Det är viktigt för en nationalist att ha ett land att slå vakt om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".