Snabbt beslut om uteslutning av Dan Möllengård (FP)

"Man hade kunnat vänta till efter riksdagsvalet"
1:40 min

Det blev en kort och snabb process i Folkpartiets länsförbund när Trollhättans Dan Möllengård uteslöts förra veckan. För förbundsstyrelsen var det viktigt att sätta stopp för Möllengård i god tid före extravalet.

Dan Möllengård själv menar att varken han eller styrelsens medlemmar fick en rimlig chans att sätta sig in i grunderna till uteslutningen. Att uteslutningen kommer innan ett riksdagsval, ser han som oansvarigt.

– Man hade kunnat vänta med uteslutning till efter valet.

Möllengård fick två dygn på sig att ta del av förslaget om uteslutning som beretts av länsförbundets arbetsutskott.

Men länsordföranden Anita Brodén säger att inga formella fel har begåtts. För länsförbundets styrelse var det viktigt att ta upp frågan om Möllengårds uteslutning före extravalet.

– Vi står inför ett extra val och vi ville att den här konflikten skulle läggas bakom oss innan dess, säger hon.

Men Dan Möllengård uppfattar det som att Anita Brodén själv drivit frågan om hans uteslutning – vilket hon bestämt tillbakavisar.

Det handlar inte heller om de tre till fyra medlemmar i Trollhättan, med Rita Paulsson Svensson i spetsen, som högljutt kritiserar Dan Möllengård.

Anita Brodén säger att det som ligger bakom är en långvarig och omfattande kritik mot Dan Möllengårds ledarskap som fått många att många lämnat partiet.

– Det handlar om ett 20-tal personer som vittnar om hur de har utsatts av Dan Möllengård.

Möllengård har också anklagats av motståndare för att bara omge sig med personer som tycker som han själv. Något han inte tycker är särskilt konstigt.

– Men vänd på det, för i vilket företag eller vilket ledarskap omger sig med personer som hatar dig? frågar sig Dan Möllengård.

– Det blir ju naturligt så att personer som arbetar bra ihop gör ett bra jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".