Ing-Marie Lagher Kågerstig i mitten. Foto: Privat
1 av 2
I mitten Ing-Marie Lagher Kågerstig, ordförande i DHR region Västra Götaland, deltog på dag 1028 i torsdagsauktionen utanför Rosenbad. Foto: Privat
Torsdagsauktionen utanför Rosenbad. Foto: Privat
2 av 2
Torsdagsauktionen pågick i över tusen dagar utanför Rosenbad. Foto: Privat

Bättre tillgänglighet med ny diskrimineringslag

”Det är en seger för funktionshindersrörelsen”
1:37 min

Från första januari blir bristande tillgänglighet en del av diskrimineringslagen. Det gör det möjligt att anmäla företag som inte anpassat sin verksamhet för funktionsnedsatta personer.

Bra tycker Ing-Marie Lagher Kågerstig från Vänersborg, som är ordförande för DHR region Västra Götaland, och som själv har erfarenhet av att inte kunna delta på samma villkor som andra:

– Det är väl gånger som när man vill gå ut och äta med kompisar och man inte kommer in, om man inte har ramp med sig, och man får gå genom soprum och kök. Sedan var det en gång när vi var ute på resa och åkte båt och vi fick åka med någon grönsakshiss, det kändes inte bra och det skulle jag vilja ha anmält, säger hon.

Nu blir det alltså möjligt för Ing-Marie Lagher Kågerstig och andra funktionsnedsatta att anmäla den typen av diskriminering. Från och med den förste januari kommer bristande tillgänglighet ingå i diskrimineringslagen som kan innebära en förbättring på sikt tror Ing-Marie:

– Det är en seger för funktionshindersrörelsen känns det som att vi har fått igenom lagen, sedan finns det lite att önska.

Funktionshindersrörelsen nådde inte riktigt ända fram när de i över tusen dagar utförde den så kallade torsdagsaktionen utanför Rosenbad för att få politikerna att klassa otillgänglighet som diskriminering. Företag som har färre än tio anställda är fortfarande undantagna.

– Det missgynnar alla stadskärnor för där finns inte så många affärer som har mer än tio anställda. Så där kommer vi ju fortfarande inte kunna komma in, och likadant med mindre restauranger, där kommer vi också att vara utestängda. Det hoppas jag blir heltäckande sedan.

För att få ett helt tillgängligt samhälle behövs ekonomiska sanktioner tror Ing-Marie Lagher Kågerstig.

– Jag tror inte vi får ett tillgängligt samhälle förrän böterna överstiger vad det kostar att göra det tillgängligt tyvärr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".