Möllengård kände sig hotad att ge upp sin plats på riksdagslistan

2:14 min

Den numer uteslutne folkpartisten Dan Möllengård i Trollhättan avstod frivilligt från chansen att väljas in i riksdagen i höstas. Nu säger han att ordförande i Folkpartiets länsförbund, Anita Brodén, påverkade hans beslut genom hot.

– Hon sa att om jag tog tillbaka min kandidatur så skulle polisanmälan försvinna och även anmälan till etikkommiten,  säger Dan Möllengård.

I mitten av  februari i år kallade ordförande för Folkpartiets länsförbund, Anita Brodén, Dan Möllengård till ett allvarssamtal. Samtalet handlade bland annat om en polisanmälan om ofredande efter att Dan Möllengård skällt ut en ung partikamrat på en konferens.

Möllengård säger att han inte kände till att det fanns en polisanmälan men att han fått veta att den aldrig gick vidare.

Anita Brodén håller inte med om att hon skulle använt uppgifterna i syfte att hota Dan Möllengård.

– Det var inget hot. Det är fullständigt gripet ur luften. De uppgifter som låg på bordet var jag självklart beredd att lämna vidare till etiska nämnden. I det läget vill Dan veta vad som händer om han väljer att avstå sin plats av familjeskäl. Då svarade jag att då finns det ingen anledning för mej att gå vidare.

Kort efter mötet valde Dan Möllengård att lämna sin plats på riksdagslistan för att kunna vara med sin familj. Men även om han avstod från sin plats frivilligt, påverkades han av risken att bli anmäld.

– Det är klart att man blir rädd när någon säger att det ska hända saker, men gör man si eller så, kommer man att slippa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista