En mataffär. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix.
Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix.

Gränshandeln drabbas av svag norsk krona

Butik: Det är en väldigt stor skillnad
1:43 min

Vissa butiker i Strömstad har märkt av en minskad gränshandel efter att den norska kronan i flera månader stadigt har tappat i värde gentemot den svenska.

I går var den svenska kronan för första gången på över 14 år mer värd än den norska. Men det här är ändå inget som skrämmer flera av norrmännen som åker ner till Nordby köpcenter i Strömstad för att handla.

– Nej, jag tycker inte det. Det är ändå mycket som är mycket billigare här än i hemma i Norge.

Är ni oroliga för att det inte kommer vara så längre när norska kronan har gått ner så stadigt med tanke på att oljepriserna faller?

– Kronan ska falla mycket mer för att jag ska bli orolig.

Nej, några oroliga norska kunder fanns inte att hitta på Nordby köpcenter i Strömstad. Prisskillnaden på främst mat, alkohol och tobak är så stor att det skulle krävas en rejäl sänkning av den norska kronans värde för att få norrmännen att sluta komma till Nordby.

Men den ekonomiska nedgången av den norska kronan har pågått i några månader och vissa butiker märker det mer än andra. Janne Hult jobbar i en sportfiskebutik på Nordby och han märker att deras varor inte är lika attraktiva i år.

– Ja, det är stor skillnad. Det är väldigt stor skillnad mot förra året. Det syns i kassorna och i gångarna där är mycket färre folk. Parkeringarna är inte fyllda som vanligt, säger han.

Jannes butiksgranne Mattias Håkansson, vars butik säljer sport- och friluftskläder, säger också att han märker en skillnad i antalet kunder jämfört med förra året.

Öjsten Eriksen kommer till Nordby från Norge en gång i månaden. För hans del är det matpriserna som lockar.

– Det är en stor skillnad på priserna, så vi tjänar en massa pengar på att handla här.

Var ligger den största skillnaden? Är det mat?

– Ja, det är mat. Allt kött och sånt är mycket billigare, säger Öjsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".