En bensinpump. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Ta bilen till julen är billigare i år

Analytiker: Oljemarknaden flyter över
1:38 min

Bilfärden till julfirandet kan bli den billigaste på länge, råoljepriset har nämligen störtdykt det senaste halvåret och det märks ända ut i bensinpumparna.

Julen är inte bara paket och alldeles för mycket mat. För många är bilresan till avlägsna svärföräldrar en lika självklar del av julen som Kalle Anka. I år kan det bli den billigaste resan på länge. Både råoljepriset och bensinpriset är nämligen ovanligt lågt. Thina Saltvedt är oljeanalytiker på Nordea.

– Den viktigaste orsaken är den enorma skifferproduktionen i USA. Det gör att oljemarknaden flyter över, säger Thina Saltvedt som är oljeanalytiker på Nordea.

Det är som ett skolboksexempel på hur en marknadsekonomi fungerar. Stort utbud plus liten efterfrågan är lika med fallande priser.

Enligt Thina Saltvedt är det den enorma utvinningen av skifferolja i USA, OPEC-ländernas ovilja att strypa pumparna och långsam tillväxt i stora ekonomier som Eurozonen, Kina och Japan som ligger bakom att råoljepriset nästan har halverat sedan i somras.

Bensinpriserna har inte sjunkit fullt lika mycket som råoljepriset, bland annat på grund av bensinskatten som är oberoende av råvarupriset. Men att priset på råolja störtdyker märks ändå tydligt ända ut i bensinpumparna och det har inte undgått Bertil som precis ska tanka i Uddevalla.

– Det är ju nere i 11.82. Man blir ju glad när det går åt rätt håll. När man bor på landet är man beroende av bilen.

Thina Saltvedt på Nordea tror att det låga bensinpriset kommer hålla i sig även nästa år. "Men miljön då?" undrar du kanske mitt i julförberedelserna. Thina Saltvedt tror att eftersom alternativa energikällor blir allt billigare så kan utvecklingen bara gå åt ett håll. 

– Jag tror att det är den vägen vi kommer att gå. Men faran är att bensinpriserna blir så låga att det tar längre tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".