Vårdpersonal på akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Foto: Bertil Ericson/TT.
Foto: Bertil Ericson/TT.

Sjuksköterskebristen värre än någonsin

De svenska sjukhusen saknar just nu 2 000 sjuksköterskor. 870 vårdplatser är stängda på grund av personalbristen. Det visar Dagens Samhälles kartläggning. 

Chefer talar om en exceptionell situation och att läget är värre än någonsin. Värst drabbat är sjukhusen i Stockholmsregionen, men även i Västra Götaland saknas drygt 200 sjuksköterskor.

Under drygt fem år har 800 tillsvidareanställda sjuksköterskor sagt upp sig från Skånes universitetssjukhus (SUS) på egen begäran. I år, fram till november, har 140 sjuksköterskor lämnat sitt jobb, rapporterar Sydsvenskan.

– Den nationella bristen på sjuksköterskor gör att vi som arbetsgivare måste bli bättre på att behålla personalen. Vi måste tänka till, säger Gudrun Berggren, personalchef, till tidningen.

Under en 24-månadersperiod har SUS i Malmö och Lund, som i dag saknar cirka 130 sjuksköterskor, en personalomsättning på 15 procent gällande tillsvidareanställda. Aningen hög, men inte extrem, anser personalchefen.

– Lönen och arbetstiderna påverkar också, men de flesta lyfter fram arbetsmiljöfaktorerna, stressen och osäkerheten, säger Gudrun Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".