Elmotorn i Nevs första eldrivna Saab. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Elmotorn i Nevs första eldrivna Saab. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Nevs i stor verktygsaffär

Krisdrabbade biltillverkaren Nevs får ett välkommet tillskott i kassakistan efter en affär med statliga Orio, tidigare Saab Parts.

– Vi får ett tillskott av pengar nu. Det är klart att det är ett nyttigt tillskott för oss, säger Mikael Östlund, Nevs kommunikationschef, till P4 Väst.

Hos underleverantörer finns 12 500 verktyg som används för att tillverka reservdelar till alla befintliga Saab-bilar. Verktyg som Nevs köpte i samband med köpet av Saab Automobiles konkursbo.

Reservdelsbolaget Orio, som ägs av staten, har nu gjort en affär med Nevs där Orio köper alla verktygen. Tidigare har Orio haft rätt att använda verktygen, men nu tar företaget också över ägandet.

– Vi behövde inte alla de verktygen. Det är en smart lösning att Orio köper verktygen och att Orio äger dem i stället. Vi har till exempel ingen användning för verktyg till gamla 95:an, säger Mikael Östlund.

– För vår del har vi fortfarande kvar möjligheten att använda verktygen för att tillverka delar, säger Östlund.

Det här innebär också att reservdelsbolaget Orio inte behöver bekymra sig för att förlora tillgång till verktygen.

– Det är ett strategiskt viktigt förvärv där vi säkerställer den långsiktiga produktionen av Saab Original reservdelar och försäkrar oss om att vi behåller positionen att vara ensamma om att tillhandahålla det totala sortimentet av originaldelar till Saab-bilar, säger Jonas Tegström, vd på Orio, i ett uttalande på företagets hemsida.

Hur mycket pengar Orio betalar för verktygen vill företagen inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".