Tomas Anderssons julbestyckade hus i Vänersborg. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio
Tomas Anderssons julbestyckade hus i Vänersborg. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

Nu tändas 6 000 juleljus – på villan i Vänersborg

"Jag kan ha kollat på för mycket amerikansk tv"
1:39 min

Tomas Andersson i Vänersborg möter vintermörkret med en ljusfest som uppskattas av både grannar och barnbarn. En gång fick den rejäla julbelysningen till och med polisbesök.

Somliga jobbar hårt för att få in julkänslan både hos sig själv och hos andra. När vintermörkret sänker sig över Östra vägen i Vänersborg då tänds inte bara tusen – utan sextusen – juleljus på Tomas Anderssons hus, till bland andra grannarnas stora fröjd.

– De frågar redan i maj när jag tänder. Sen kommer det folk från både Vargön och Vänersborg med blommor för att vi orkar hålla på med det här.

5 000-6 000 nånting, svarar Tomas Andersson på frågan hur många de är – lamporna som täcker varje gavel, nock och staket på det röda huset i Vänersborg. Och utöver det – tomtar, överallt i trädgården som vetter mot en vältrafikerad väg.

– Allt som allt kostar det säkert 10-15 000 det här, men det är det värt. Jag har ju köpt allt eftersom.

Hur började det?

– Det började väl för 10-12 år sen. Då var det inte i så här stor skala, men sen har det vuxit på och man kanske har sett för mycket på amerikansk tv, skrattar Tomas.

Tomas Anderssons favorit bland de oräkneliga utsmyckningarna är faktiskt från just USA. En, färgglad lysande julgran som sitter uppe på altanen på andra våningen. Jag undrar om han bara har fått beröm eller om någon varit kritisk mot den massiva julbelysningen?

– För några år sen kom en polisbil in på gården, då blev jag lite skrämd och tänkte att nu var det tänt för sista gången. Men då var faktiskt så att han hade sett just den julgranen och ville ha en sån på sin balkong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".