Ewa Hagström tidigare anställd på Saab Automobile.
Ewa Hagström tidigare anställd på Saab Automobile. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Ewa bytte Saab och bilar mot vård och fötter

"Det var ett stort, stort steg"
2:10 min

I dag är det tre år sedan som Saab Automobile gick i konkurs. Många av de över 3 000 anställda har fått nytt jobb efter den största konkursen i modern tid.

Ewa Hagström jobbade 26 år på Saab Automobile, som bland annat bilbyggare, men nu har hon helt och hållet bytt bransch och startat eget inom fotvård.

– Det var ett stort, stort steg. Man har haft en trygghet och en anställning. Man har haft fantastiska jobbarkompisar och sedan startar man upp något eget. Då försvinner lite av tryggheten, blir man sjuk får man ju inga pengar. Det är både på gott och ont att man driver eget. Men jag ångrar det inte. Man kan så mycket mer än vad man tror, säger hon till P4 Väst.

Ewa Hagström tar emot i sin lokal på Håjumsområdet i Trollhättan. I ena hörnet står en stor grå stol och den liknar en tandläkarstol. Där sitter hennes kunder när hon tar hand om deras fötter. I andra hörnet brinner ett stort rött stearinljus och i fönstret hänger en julstjärna. Nu har det gått lite drygt ett år sedan hon startade ett eget företag.

Hon var en av de över 3 000 anställa som dagarna innan jul 2011 fick lämna sina jobb på Saab Automobile. Efter månader av kamp var allt över, Victor Muller och ledningen hade misslyckats med att rädda den krisdrabbade biltillverkaren trots intensiva förhandlingar ända in i slutet.

Ewa Hagström minns fortfarande den dagen väldigt väl.

– Det var sorg och tårar. Det var som om mina allra bästa vänner dog. Det var en fruktansvärd känsla. Jag har aldrig någonsin känt den stora sorgen. Man låg och grät på sängen, jag var helt otröstlig. Jag trodde det var slutet på allt, säger hon.

Men när det nu har gått tre år sedan konkursen, som beskrivs som den största i modern tid, har många av de som jobbade på Saab Automobile fått nya jobb.

Runt 7 av 10 hade ett nytt jobb för ett halvår sedan och bäst har det gått för tjänstemännen där 9 av 10 har hittat ett arbete, enligt den senaste statistiken från Trygghetsrådet TRR.

Ewa Hagström säger att hon efter konkursen bestämde sig för att våga testa på något nytt.

– Man får blicka framåt och göra något annat av sin situation. Och det går, säger Ewa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".