Leif Håkansson, fackombud för IF Metall i Trollhättan.
Leif Håkansson, fackombud för IF Metall i Trollhättan. Foto: Joakim Jacobzon/P4 Väst

Mycket hög arbetslöshet bland Metallare i Norra Älvsborg

Ombudsman: Långtidsarbetslösheten oroar
1:33 min

En stor anledning till den höga arbetslösheten bland IF Metalls medlemmar är Saab Automobiles konkurs för tre år sedan.

Arbetslösheten har påverkats av konkursen, eftersom dels att tidigare bilbyggare på Saab fortfarande inte har jobb och dels har personer som var arbetslösa innan konkursen fått ännu svårare att få nytt jobb.

– Det är fortfarande väldigt hög arbetslöshet och det som oroar oss allra mest är att långtidsarbetslösheten inte går ner. Vi har, i en väldigt stor utsträckning, medlemmar som vi bedömer var arbetslösa före Saab-konkursen och som fortfarande är det, säger Leif Håkansson till P4 Väst.

1 400 av Metalls medlemmar i Norra Älvsborg har inget jobb och det är så mycket som var fjärde medlem. Dessutom är var femte industriarbetare i avdelningen långtidsarbetslös, säger Leif Håkansson.

Det här gör att avdelningen i Norra Älvsborg är den av fackförbundets avdelningar som har den procentuellt högsta långtidsarbetslösheten i Sverige.

– Vi är värst drabbade av långtidsarbetslöshet inom hela IF Metall. Om man tittar på jämförbara avdelningar i vårt förbund är vi dubbelt drabbade mot nummer två.

Saab Automobiles konkurs för tre år sedan har inte bara påverkat arbetslösheten så till vida att vissa av dem tidigare anställda där fortfarande saknar jobb. Det har också försvårat för de som var arbetslösa innan konkursen, menar Leif Håkansson.

– Det kom ett antal som hade mycket närmare till arbetsmarknaden och hade en färsk arbetsmarknadserfarenhet och då hade lättare att få jobb.

Något som Leif Håkansson ser positivt är att Volvo Personvagnar ska anställa 1 300 personer.

– Jag tror ju att stor del av de som blev uppsagda på Nevs i höstas, till exempel, har goda chanser att få jobb där, säger Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".