Bild på solen om vintern
Arkivbild: Kyrre Lien/Scanpix Norway/TT

Åmål mörkast och Lilla Edet ljusast på årets kortaste dag

"Man längtar efter ljusare tider"
1:10 min

Natten är en kvart längre i Åmål jämfört med Lilla Edet på årets mörkaste dag.

I dag är det årets kortaste dag. Men den är inte lika kort överallt i vår område. Ju längre norrut man kommer desto kortare är den ljusa delen av dygnet.

I Åmål har man idag bara sex timmar och nio minuter dag och hela 17 timmar och 51 minuter natt. I Strömstad är det nästan lika illa, bara en minuts mer dagsljus. I Trollhättan har istället tolv minuter längre dag och allra mest ljus får de som bor i Lilla Edets kommun; 6 timmar och 24 minuter dagsljus och 17 timmar och 36 minuter mörker noteras på nätsidan med solen upp- och nergång som P4 Väst konsulterat.

Å andra sidan så kommer ljuset snabbare i norr när det väl kommer. Så Åmålsborna behöver bara vänta till i morgon, den 22:e, innan dagen har blivit en minut längre på nattens bekostnad. Uddevallaborna får vänta till den 23:e och i Lilla Edet har dagen inte blivit en hel minut längre förrän på julafton.

Men den 20 Mars, på vårdagjämningen, har vi alla hunnit ikapp varandra. Då är dagen och natten lika långa för alla. Och sedan får Åmål fler ljusminuter än lilla Edet ända fram till höstdagjämningen igen – så det jämnar ut sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".