Jobbpendlandet har ökat från Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT
Jobbpendlandet har ökat från Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Allt fler pendlar mellan Trollhättan och Göteborg

Jobbpendlingen ökar snabbt i Västsverige. Mest ökar pendlingen mellan Trollhättan och Göteborg.

Om de senaste årens trend fortsätter 2015 kommer omkring två tusen personer pendla varje dag från hemmet i Trollhättan till jobbet i Göteborg.

Prognosen är också att Trollhättan och även Uddevalla allt mer blir en integrerad del av Göteborgs arbetsmarknad 2016.

Det framgår av en ny rapport från Business Region Göteborg.

Under åren 2010-2013 var ökningen 50 procent, enligt statistik från SCB.
Men ökningen ser ut att gå ännu snabbare nu, enligt aktuell statistik som Västtrafik tagit fram till Business Region Göteborg.

Andra delar av Västsverige är det en liknande utveckling. Även Borås och Göteborgs arbetsmarknader är på väg att växa ihop.

I dag räknas 18 kommuner, med Göteborg som nav, statistiskt in i en gemensam arbetsmarknadsregion. Där bor 1,1 miljoner människor.

Fram till mitten av december har resorna mellan Trollhättans station och Göteborgs centralstation ökat 16 procent under 2014. Under året gjordes närmare en halv miljon resor på denna sträcka.

– Den utbyggda infrastrukturen har gjort resandet enkelt. Med tåg tar det nu bara 38 minuter från station till station, säger Henrik Einarsson, chef för analys på Business Region Göteborg.

Omkring 2 500 personer reser dagligen från Borås till Göteborg för att jobba. Men nästan lika många reser åt andra hållet.

På en större geografisk arbetsmarknad är fler människor tillgängliga för ett större utbud av jobb. När företag och andra arbetsgivare får tillgång till personal med rätt kompetens kan de växa och få ännu större anställningsbehov. Därför bedöms den ökade rörligheten som avgörande för regional utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".