Elisabeth Bengtsson enhetschef vid lekterapin på NÄL.
Elisabeth Bengtsson enhetschef vid lekterapin på NÄL. Foto: Linn Bäckström/Sveriges Radio.

Tomten kommer med julklappar till barnen på Näl

"Vi försöker göra det så trevligt och mysigt som möjligt"
1:41 min

Det är inte alla som har möjlighet att fira julen hemma. På barn- och ungdomssjukvården på Näl gör man sitt bästa för att barnen och ungdomarna på sjukhuset ska få en så bra jul som möjligt.

– Alla som är här på julafton får någon form av julklapp. Vi kommer att ha tomte och spela julmusik och så får man mysig mat. Vi försöker göra det så trevligt och mysigt som möjligt, säger lekterapeuten Elisabeth Bengtsson.

Till lekterapin får barn och ungdomar mellan 0-18 år komma, och de kan vara drabbade av allt från lättare skador till allvarliga sjukdomar.

När man kommer in i lokalen där de håller till står en pyntad gran och välkomnar i entrén. I fönstren hänger stjärnor och glitter och lite här och var ligger julklappar som har skänkts från privatpersoner och välgörenhetsorganisationer.

Elisabeth Bengtsson menar att det är viktigt att lekterapin inte påminner om sjukhuslokaler utan känns hemtrevligt. 

– Det här är en frizon, här är ingenting farligt. Det ser inte ut som ett sjukhus. Man kan få glömma bort sjukdomen lite då, och man får göra det som man skulle gjort om man var hemma, säger Elisabeth Bengtsson.

Tror du att barnen kan känna att de har en bra jul trots att de är på sjukhus?

– Ja, det tror jag faktiskt att de kan göra. Och om det är så att man ligger här under julhelgen så får man ofta någon timmas permission då man kan åka hem. Så jag tror att de kan känna att det är jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".