Få kvinnojourer har bemanning under jul och nyår

Anledningen är brist på folk som vill arbeta
1:41 min

Få av de ideella kvinnojourer som finns i P4 Västs område kommer att ha bemanning nu under jul och nyår.

Den ideella kvinnojouren Duvan i Trollhättan är en av de jourer som inte kommer att ha någon bemanning.

– Vi har för lite folk i nuläget och har ingen möjlighet att klara av den operationen, säger Karin Learum som är ordförandet för den ideella kvinnojouren Duvan i Trollhättan.

Istället för att vända sig till de ideella kvinnojourerna kan man alltså vända sig till Fyrbodalsjouren som är en gemensam socialjour för totalt 14 kommuner. Där ska man kunna få akut hjälp berättar Eva Nilsson som är samordnare för fyrbodalsjouren.

– Det vi gör är att se till att kvinnorna får det skydd dom behöver. Vi fixar mat och tak över huvudet, säger Eva Nilsson.

Kan kvinnorna få samma hjälp hos er som de skulle fått om de kontaktat en ideell kvinnojour?

– De kan ju alltid få hjälp med det akuta,  sen det sociala stödet man kan få när man har personal närvarande, det kan vi inte bidra med på samma sätt, säger Eva Nilsson.

Och även Karin Learum som är ordförandet för den ideella kvinnojouren Duvan i Trollhättan, menar att en socialjour inte kan bidra med samma hjälp som en ideell kvinnojour.

– Nä, jag tycker inte det. Dom lokala kvinnojourerna kan hjälpa kvinnorna bättre på ett annat vis, än en socialjour som gör detta snabbt och installerar kvinnorna och så känns det som att så är de färdiga med dem. För den gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".