Julbord på Ekhäradsgården, Skansen. Julbord med uppläggningsfat.Julkorv, lutfisk, potatis, ost, bröd och smör m.m. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Julens såkaka gav bra skördar förr i tiden

Daniel Hermansson om historisk julmat
8:50 min

Skinka, sill och köttbullar känns ju som klassiska ingredienser på julbordet. Men har du kommit ihåg att baka en såkaka till dopparedagen?

Såkakan var nämligen en vanlig rätt på julbordet i det gamla bondesamhället, berättar historieläraren Daniel Hermansson från Historiepodden.

– Den skulle bara stå där så fick man gå runt och titta på den, men man fick absolut inte äta den. Inte ens efter jul!, förklarar han.

Så vad hade man då såkakan till? Jo, den smulades ner och fram på våren kastades den ut på åkern tillsammans med utsädet.

– Man kunde också ge den till hästen som drog plogen, så den skulle bli extra stark och ge växtkraft åt det man sådde, förklarar Daniel Hermansson.  

Traditionen med en såkaka plockades också upp av borgerligheten som en kuriositet och det var inte ovanligt med just skådemat på julbordet förr.

– Mat var ju en form av statusmarkör, sen kunde man äta upp det efter jul men det var mycket till för att titta på.

Men vad kan Daniel själv inte klara sig utan på julafton?

– Köttbullar! De är faktiskt nyare än man tror, för att mala kött till färs är inte en sån där förskräckligt gammal variant. De kommer mer under 70-talet och framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".