Stefan Löfven (S), Statsminister. Foto: TT
Stefan Löfven (S), Statsminister. Foto: TT

Det blir inget extra val

Jan Olof Larsson (S): Det här stärker blockpolitiken
1:40 min

Det blir det inget extra val den 22 mars. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff nu på förmiddagen.

Statsminister Stefan Löfven höll presskonferens med Miljöpartiet och Allianspartierna med start klockan 10.30.

Nyvalet skulle utlysas nu på tisdag och hållas i slutet på mars, men nu blir det inget nytt val.

De sex partierna har kommit överens om något de kallar "Decemberöverenskommelsen” som ska gälla från våren 2015 fram till valet år 2022.

Överenskommelsen handlar bland annat om att den statsministerkandidat som samlar mest stöd ska släppas fram. Det handlar också om att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget och sin politik. Långsiktighet och stabilitet är ord som återkom när partiledarna talade om överenskommelsen.

– Överenskommelsen gäller för första gången i vår, när regeringen lägger sin budgetproposition, sa KD-ledaren Göran Hägglund.

– Med den här överenskommelsen så kommer regeringen inte att fatta något beslut om extraval, det är inte aktuellt helt enkelt, sa statsminister Stefan Löfven.

Men socialdemokraten Jan Olof Larsson, riksdagsledamot från Kungshamn, är kritisk till uppgörelsen.

– Nu skapar man ett regelverk som stärker blockpolitiken och det är inte positivt. Tidigare har olika partier kunna komma överens i olika frågor, men det här krymper nödvändigheten av sådana samtal, säger Jan Olof Larsson.

Han hade hellre sett ett extra val.

– Nu tror jag det har gått upp för svenska folket hur situationen sett ut och då tror jag det hade varit bra att man hade fått tala om vad man tycker utifrån det här läget. Sedan tror jag inte man hade fått en majoritetsregering i vilket fall, men då hade det blivit än större tryck på partierna att nu måste man prata mer än att skapa regelverk, säger han.

Decemberöverenskommelsen

Den statsministerkandidat som representerar den största partikonstellationen släpps fram vid omröstning om talmannens förslag. Det sker genom att övriga partier som står bakom överenskommelsen lägger ned sina röster.

 

En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Om det finns en risk för att förslaget skulle falla avstår övriga partier som står bakom överenskommelsen från att delta i omröstningen.

 

Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal; försvar och säkerhet, pensioner och energi.

Källa: TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".