Risk för halka i helgtrafiken

Kim Selland på Trafikverket om halkan
1:10 min

Det fortsätter att vara riktigt halt på vägarna i västra Sverige. Hög luftfuktighet i kombination med minusgrader gör att Trafikverket bedömer att det är mycket stor risk för halka.

- Vi låter varningen för halka i Västra Götaland, Halland och Värmland ligga kvar, åtminstone till söndagen och troligen till måndagen, säger Kim Selland, trafikledare på Trafikverket i Göteborg.

Allra värst är det på småvägarna, men det kan vara halt även på de större stråken.

- Den höga luftfuktigheten gör att det är svårt med halkbekämpningen. På några sträckor är det också för kallt för att salta så där sandar vi, säger Kim Selland.

E6 genom Halland drabbades av blixthalka vid lunchtid och det skedde flera avåkningar och olyckor. En familj med två vuxna och tre barn fördes till sjukhus efter att deras bil kört av vägen och voltat vid norra infarten till Varberg. Enligt polisen ska deras skador dock inte vara allvarliga.

Även i Västra Götaland och Värmland var det ett flertal olyckor. På E18 utanför Kristinehamn hade en förare stannat för att skrapa rutorna på bilen. Då körde en annan bil in i den stillastående bilen.

- Det hade kunnat gå riktigt illa, men blev som tur var inga personskador, säger Bo Jansson, vakthavande befäl på polisen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".