Ishalka
Is och halka har ställt till det i trafiken det senaste dygnet. Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst

Läkare: Gå inte ut om du inte måste

Läkaren Dag Wikingsson tipsar om hur du undviker att halka
1:11 min

Trafikverket varnar för halka och på akutmottagningen på Uddevalla sjukhus har man haft mycket att göra under helgen. Handledsfrakturer är vanligast och läkaren Dag Wikingsson tipsar om att stanna inne.

Halkan har tagit ett grepp över vårt område och den beror på hög luftfuktighet i kombination med minusgrader. Det här har lett till att Trafikverket bedömer att det är mycket stor risk för halka. Varningen kommer ligga kvar över dagen och troligtvis även imorgon (måndag).

ST-läkaren Dag Wikingsson tipsar om att stanna inne, särskilt om det är mörkt. Men om man måste gå ut så tycker han att redskap som broddar och stavar är ett måste.

Under helgen har det varit mycket att göra på akutmottagningen i Uddevalla och Dag Wikingsson berättar vilka typer av skador patienterna kommer in med

– Det är olika typer av frakturer efter fall. Handledsfrakturer, fotledsfrakturer, lårbenshals. Ungefär det vanliga skadepanoramat men lite fler skador, säger han.

På parkeringen utanför sjukhuset träffar jag Anna och Emelie som båda har stått på benen och inte är rädda för att halka. De tipsar om att använda broddar och att ta det lugnt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".