Foto: Erik Abel/TT.
Smaken på räkor påverkas av försurningen. Foto: Erik Abel/TT.

Surt hav ger sämre räkor

Forskaren: Vi var väldigt överraskade
1:09 min

Försurningen av haven de senaste åren har inte bara ökat dödligheten hos räkorna – utan också förändrat smaken.

– Vi var väldigt överraskade av resultaten. Vi såg att den räka som var utsatt för havsförsurning föredrogs mindre än dagens räka. Folk gillade dagens räka bättre, säger forskaren Sam Dupont, vid institutionen för biologi och miljövetenskaper på Göteborgs Universitet.

Sam Dupont säger att forskarna testade att dels odla räkor i de förhållanden som råder i havet i dag och dels exponerat räkor för framtidens förhållanden, så som havet kan vara i slutet av seklet. Sedan fick testpersoner göra ett blindtest och smaka på de två olika sorterna.

Försurningen av havet ledde inte bara till ökad dödlighet hos räkorna utan också utseendet och smaken på räkorna påverkades, säger forskaren Sam Dupont.

Det var fler, av dem som provsmakade räkorna, som tyckte dagens räka var godare jämfört med den från "framtiden".

– Chansen att den föredragna räkan på tallriken var den från i dag var tre gånger större än för den från framtiden, säger Dupont.

Det är första gången som det utreds om just smaken hos räkor påverkas av försurningen av havet. Hur snabbt det kan gå innan smaken på räkorna ändras kan forskarna inte svara på i dagsläget. För det behövs mer studier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".