Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot ersättning för vanvårdade fosterbarn

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 12.22
Yvonne Palm: Jag är jättekritisk!
(1:41 min)

De som har utsatts för vanvård i svenska fosterhem kan söka ersättning från staten, men informationen om detta har varit mycket bristfällig, tycker Yvonne Palm, som är vice ordförande i Riksförbundet Samhällets styvbarn.

De som utsatts för vanvård i svenska fosterhem eller på institutioner fram till 1980 kan sedan snart två år tillbaka ansöka om ersättning från samhället.

Den 31 december är sista ansökningsdag, och Yvonne Palm som är vice ordförande i Riksförbundet Samhällets Styvbarn tycker att informationen om ersättningen har varit bristfällig.

– Det är väldigt många människor som inte känner till det. De kanske lever i ett väldigt stort utanförskap, bor på gatan, har en tung missbruksproblematik och så vidare.

– Där skulle stat och kommun ha arbetat med frivilligorganisationer mycket mer och förmått alla att jobba med den här frågan. Jag är jättekritisk till det, säger Yvonne Palm.

De som utsatts för vanvård i fosterhem eller på institutioner kan alltså fram till den 31 december ansöka om att få ersättning från staten.

Sedan Ersättningsnämnden började sitt arbete för snart två år sedan har drygt 4 600 ansökningar kommit in. Närmare 3 000 beslut har redan fattats och av dem har ungefär hälften fått rätt till ersättning på 250 000 kronor.

– Det är ett erkännande, att jag hade rätt. "Jag hade det inte bra när jag var barn", och att man ser det från samhällets sida och uttrycker det, både i ord och handling, säger Yvonne Palm.

Nu uppmanar Yvonne Palm alla att skicka in ansökningshandlingar.

– Det viktiga nu, och budskapet från oss, är att alla som tänker ansöka gör det, och inte funderar så mycket på vad de ska göra, utan skickar in ansökningspappret och sedan kompletterar, säger Yvonne Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".