Högerextremist från Vänersborg misstänks för Husbybrott

Vänersborgaren Ludvig Delin, som kandiderat för nazistiska Svenskarnas parti, har åtalats tillsammans med bland annat en till Vänersborgare misstänkt för förberedelse till grov misshandel. 

Ludvig Delin åtalades i mitten av november vid Södertörns tingsrätt misstänkt för att tillsammans med tre andra män ha skaffat flera stenar som de hade för avsikt att kasta på andra personer. Stenarna vägde några hundra gram styck.

Enligt polisen ska det anses som ett hatbrott eftersom syftet med brottet var att angripa personer med invandrarbakgrund.

Personerna greps i en bil i Botkyrka kommun i maj förra året. Enligt den antirasistiska tidsskriften Expo ingick de i ett så kallat medborgargarde och greps i samband med oroligheterna i Husby.

Föraren i bilen, även han från Vänersborg, ska enligt det första förhöret ha erkänt brottet förberedelse till grov misshandel, men han har senare tagit tillbaka erkännandet. Alla fyra åtalade nekar nu till brott. Ludvig Delin säger i polisförhör att männen var på väg till en spelning när de greps och att han inte visste att det fanns stenar i bilen.

Föraren av bilen, en man i 25-årsåldern från Vänersborg, berättar i förhör att Ludvig Delin ringde honom dagen innan gripandet, den 25:e maj i fjol. Då frågade han om de inte skulle åka till Stockholm för att leta upp och eventuellt deltaga i kravaller.

Ludvig Delin ställde i hösten val upp för Svenskarnas parti både till riksdagen, Västra Götalands-regionen och till Vänersborgs kommun.

Han har också åtalats misstänkt för hets mot folkgrupp sedan han spridit grova antisemitiska budskap på det sociala mediet Twitter under våren 2013. Han nekar även till det brottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".