Amar Deric på Islamska centret i Uddevalla. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Amar Deric på Islamska centret i Uddevalla. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Oro i Uddevalla efter moskébränder

"Man har känt hur fientligheten växer"
1:55 min

På mindre än en vecka har två moskéer i Sverige härjats av vad som verkar vara anlagda bränder. Nu sprider sig oron.

Efter juldagens brand i Eskilstuna där fem personer fick föras till sjukhus dröjde det bara ett par dagar till nästa moskébrand. Nattens brand i Eslöv skadade inte någon men misstänks även den vara anlagd. 

Nu sprider sig oron, även på hittills förskonade platser. Amar Deric är kontaktperson på Islamiska centret i Uddevalla.

– Man har känt det hela tiden att fientligheten växer och nu börjar det bli tydligt. Det här är ett tecken på att "ni är inte välkomna här". Det är inte bara riktat mot en moské i Eskilstuna utan mot alla muslimer i Sverige.

Bönelokalen på Dalaberg i norra Uddevalla har hittills varit förskonad från skadegörelse och attacker. Därmed hör de till en minoritet.

I en enkät från i höstas svarade fler än två av tre bönelokaler och moskeer att de har utsatts för skadegörelse. Enkäten ingick i en rapport till regeringen om främlingsfientliga handlingar av Nämnden för statligt stöd till trossamfund där Max Stockman handlägger kontakten med muslimska samfund.

– Utifrån vår kontakt med trossamfund så har det här problemet funnits länge men blivit tydligt de senaste tre-fyra åren.

Max Stockman berättar att många samfund låter bli att anmäla brott i rädsla, bland annat för att dra till sig uppmärksamhet och därmed fler attacker. Av samma anledning är bönelokalerna ofta anonyma.

– Även större bönelokaler döljer sig, det är en överlevnadsstrategi. Man kan se hur tydliga moskéer blir utsatta.

Vad tänker du om det?

– Att det inte är något bra betyg åt Sverige.

Bönelokalen på Dalaberg är inte särskilt dold. Kontaktpersonen Amar Deric berättar att samfundet har en fin kontakt med den närliggande kyrkan och med boende i området.

– Vi lever tillsammans, vi jobbar tillsammans och försöker förbättra det här samhället tillsammans. Hittills har det inte varit några problem. Framöver får vi vänta och se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".