Bild på solen om vintern
Arkivbild: Kyrre Lien/Scanpix Norway/TT

2014 ett rekordår – om man ser till vädret

Ingemar Vänerlöv: Sommarväder i november.
7:05 min

Rekordkallt i maj, rekordvarmt i juli och rekordlågt antal soltimmar i november. 2014 kommer att gå till historien som året då vi hade extremväder i Sverige.

– I början av maj hade vi den kallaste majdagen någonsin, minus sex grader. Tidigare var den kallaste dagen minus fem grader, ett rekord som stått fast sedan år 1899, berättar Ingmar Värnerlöv.

Men det var inte det enda rekordet det bjöds på i maj, bara några veckor senare stod termometern på 28,5 grader. Det var en av de varmaste majdagarna någonsin.

Ingmar Vänerlöv berättar vidare att det inte var helt oväntat, sett över hela året har det varit varmare än vanligt i vårt avlånga land.

– Den enda temperaturmässigt normala månaden var egentligen juni. Då vi inte hade några dagar över 25 grader. Annars har alla årets månader varit varmare än normalt, säger Ingmar Vänerlöv.

Efter juni kom juli. En månad många minns som mycket varm. I juli hade 16 dagar temperaturer över 25 grader, även det ett rekord.

– Men ett av de mest spännande rekorden kom först i november, vi då hade vi nämligen tre sommardagar. För att klassas som sommardag måste dygnsmedeltemperaturen ligga på över tio grader, förklarar Ingmar Vänerlöv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".