Foto: Jonas Ekströmer / TT
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Förlorar du pengar på pensionssparandet?

"Det är ingen bra affär för kunderna"
1:45 min

Det kan handla om många tusenlappar. Trots det är det många som inte har ändrat sitt pensionssparande inför regeländringen vid nyår.

Idag kan du som har ett privat pensionssparande göra avdrag för det på din deklaration med 12 000 kronor om året. Från och med årsskiftet ändras reglerna och avdraget sänks till 1800 kronor under samma period. Det innebär att du som sparar mer än 150 kronor varje månad kommer att behöva betala skatt två gånger på beloppet som överstiger den summan.

– Man kan givetvis spara 1800 kronor och göra avdrag för det. Sparar man mer så drabbas man av dubbelbeskattning eftersom man inte får göra avdrag när man sparar och eftersom när pengarna faller ut så är det ju efter beskattning. Det är ingen bra affär för kunderna, säger Dag Wennlund på Länsförsäkringar Skaraborg.

Sveriges Radios P4-kanaler har pratat med olika banker i mellersta Sverige och deras uppfattning är att många kunder är ovetande om förändringarna.

Pensionsmyndigheten uppmanar nu alla som har ett privat pensionssparande att se över det och eventuellt även byta sparform. De rekommenderar spararna att flytta pengarna till ett investeringssparkonto eller sätta in dem i en kapitalförsäkring. Att välja att amortera mer på bostadslånet är också ett bra alternativ då det sänker lånekostnaderna. Det hjälper också till att undgå den risk som finns när pengarna finns på ett annat, mer tillgängligt konto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".