Tåg på Uddevalla station. Foto: Tommy Öster/P4 Väst
Foto: Tommy Öster/P4 Väst

Tågtrafiken stoppas mellan Uddevalla och Strömstad

Från och med klockan 20 i kväll stoppas all tågtrafik på Norra bohusbanan, mellan Uddevalla och Strömstad. Banan måste säkras från träd som riskerar att falla ner över banan. Stoppet beräknas pågå fram till lunchtid i morgon.

– Men det är bara en cirkatid. Det är inte helt klart att trafiken kan öppna vid 12, säger Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket.

Totalt beräknas fyra avgångar att ställas in, mellan klockan 20 i kväll och lunchtid i morgon. Skulle arbetet dra ut på tiden kan det bli aktuellt att ställa in fler avgångar, varslar Beisi Sundin.

Att Norra bohusbanan nu ska säkras från träd som riskerar att fall ner över tågbanan innebär dock inte att det har varit farligt att resa på sträckan tidigare, enligt Trafikverket.

Under torsdagen gick SMHI ut med en klass 2-varning för mycket starka vindbyar som väntas drabba Västsverige i morgon fredag. Det är på grund av denna varning som säkrandet av träd nu genomförs.

– Det är vid extremt väderläge som man tar till sådana här åtgärder. Det är bättre att ställa in helt enkelt, hellre det än att få resenärer att sitta fast, Beisi Sundin.

FAKTA: VÄDERVARNINGAR

SMHI:s vädervarningar utfärdas för sjö, land och fjäll.

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Den mest ovanliga typen av varningar, klass 3-varningar för höga flöden, utfärdas i snitt bara vart femtionde år.

Källa: SMHI (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".