1 av 3
Det blåser en hel del i Skärhamn denna dag. Foto: Jukka Tuominen/SR
Foto: Pontus Lundahl/Nyhetsbyrån TT.
2 av 3
Foto: Pontus Lundahl/Nyhetsbyrån TT.
Stormen Svea gjorde att ett gult toalettbås blåste ut på vägen.
3 av 3
Stormen Svea gjorde att en toalett blåste ut på vägen. Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO.

Stormen Svea har dragit vidare

Stormen Svea orsakade inte så mycket problem. Visserligen var det stormstyrka i vindbyarna ute vid Bohuskusten under förmiddagen, men vid lunchtid kunde SMHI ta bort klass 2-varningen.

Länsstyrelsen fick inte in några rapporter om olyckor eller problem från kommunerna i Västra Götaland när det blåste som värst. Under morgonen var en del hushåll strömlösa, men främst var det kollektivtrafiken och färjetrafiken som påverkades av det blåsiga vädret.

Västtrafik har ställt in tågen på flera sträckor där det finns träd nära spåren. Trafiken ska släppas på igen på lördag morgon, tills dess får resenärerna åka ersättningsbussar i stället.

Lena Joven, som är pressansvarig för Västtrafik, tycker att läget har varit ganska lugnt, trots att tåg ställts in under dagen.

– Det är tråkigt för dem som drabbas. Men de sträckor som ställts in är inte de mest trafikerade sträckorna och det finns bussar som ersätter tågen, säger hon.

Det hårda vädret på sjön gjorde att både Color Line och Stena Line ställde in färjetrafik. Stena Line ställde in färjan mellan Fredrikshamn och Oslo, och Color Line ställde in avgångar mellan Sandefjord och Strömstad.

Under förmiddagen uppmättes vindar på mer än 25 meter per sekund vid bland annat Måseskär utanför Orust, men mitt på dagen började vindarna avta och SMHI kunde ta bort klass 2-varningen för Västkusten. I stället ligger det kvar en klass 1-varning för mycket hårda vindar på upp mot 23 meter per sekund.

– Det är inte så att det blir vindsvagt över landet nu utan vi har fortfarande kvar frisk eller tidvis kraftig vind, framför allt vid västkusterna och Öland och Gotland. Så även om vi till sist tar bort varningarna så kan man uppleva det som fortsatt blåsigt under natten och inledningen till lördagen. Vinden mojnar alltså inte helt, säger Lovisa Andersson på SMHI.

Under kvällen kommer troligen klass 1-varningarna i södra Sverige succesivt  tas bort. Förutom i Skåne, Söder Halland och Gotland. Där kommer antagligen klass 1-varningar vara kvar under natten, tror SMHI.

– Det blåser mest vid Blekingekusten, i Halland och vid Skånes kust, säger Lovisa Andersson på SMHI.

Blev stormen lika kraftig som man trott?

– Överlag har stormen varit lindrigare än vad vi trodde i går kväll, säger Lovisa Andersson på SMHI.

Vindstyrkan har alltså nått sin kulmen vid Bohuskusten, men däremot stiger fortfarande vattennivåerna. SMHI klass 1-varnar för högt vattenstånd vid Skagerack och Kattegatt då vattnet väntas stiga till mellan 100 och 110 centimeter över det normala under lördagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".