Blåsigt vid färjan i Gullmarsfjorden
Så här såg det ut på Gullmarsleden vid stormen Sven.

Myndighetens uppmaning: förbered er för stormen

MSB: Tappa upp vatten
2:15 min

Stormen Svea drar nu in över Västsverige och den kan ställa till med stora problem. Marcus Årskog, på MSB, uppmanar folk att bland annat surra fast lösa föremål.

– Det man ska tänka på vid ett sådant här oväder, och då det kan bli strömavbrott till exempel, är att man bör ha en beredskap för att möta de grundläggande behoven som tillgång på mat, vatten och värme, säger Marcus Årskog, kommunikatör på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

– Om du bor på ett sådant sätt så att du till exempel har en egen brunn där din pump drivs av el, så kanske du bör tappa upp vatten redan nu i till exempel en vattendunk eller pet-flaskor.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för bland annat Bohuslän och det kan blåsa upp mot 26 till 27 meter per sekund i byarna. Den hårda vinden gör att man också behöver tänka på sitt hus, säger Årskog.

– Man bör surra fast lösa föremål på sin balkong eller uteplats, säger Marcus Årskog.

– Man bör också undvika eller i alla fall se upp när man passerar tillfälliga konstruktioner och byggnadsställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".