378 fall av dataintrång gjorde sig den anställde på Sahlgrenska skyldig till
Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Patient vill slippa dyra taxiresor till Sahlgrenska

"Har åkt för uppemot 80 000 kronor"
1:36 min

Västra Götalandsregionen betalar sjuktransporter med taxi för tiotusentals kronor i onödan till Sahlgrenska.

Det anser Lysekilsbon Tom Ingebretssen som tvingas ta taxi till Sahlgrenska istället för att ta röntgenbilder på sjukhuset i Uddevalla

– Jag tycker det är för djävligt, när jag kan göra samma undersökningar på Uddevalla, nära där jag bor och spara samhället alla dessa pengar. Jag har varit så många gånger nere på Sahlgrenska och använt taxi så vi är väl uppe i 70 000 - 80 000 kronor.

För några år sen ramlade Tom Ingebretssen hemma och hade maximal otur. Han skulle fixa med något i taket i sitt hobbyrum men ramlade över en snickarsåg och knäckte kotor, fick bråck och krossade revben. Båda skadorna på ryggen och i bröstkorgen skulle behandlas och opereras på Sahlgrenska, men ryggläkaren flyttade till Uddevalla sjukhus så Tom Ingebretssen har åkt dit för undersökningar om ryggen.

Problemen i bröstkorgen ska läkare på Sahlgrenska även i fortsättningen undersöka och operera.  Men många av undersökningarna och röntgenbilderna har gått att ta i Uddevalla säger hans läkare, allt för att slippa de dyra taxiresorna. Till Uddevalla orkar Ingebretssen dessutom köra själv.

Det är då byråkratin börjar - för då ska enligt Tom Ingebretsen han själv få en remiss från Sahlgrenska och själv skicka och ordna med röntgen på Uddevalla sjukhus.

– Det är så tungrott, då går det två eller tre månader att vänta. Det är så tungrott att inte de kan sända remissen direkt från Sahlgrenska till Uddevalla. Jag fattar inte det alltså! Det gjorde de inte sa dem, då gör jag likadant. Då sätter jag mig i taxin igen och så använder vi samhällets sju - åtta tusen kronor och ta bilden ner hos er.

Så här uttalar sig Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst: "Vi kan tyvärr inte uttala oss om detaljer i ett specifikt patientfall. Enligt verksamhetschefen Helena Rexius på Thorax-Kärl gäller att undersökningar som kan utföras på de lokala sjukhusen görs i den mån det är möjligt. Om det är specialundersökningar som behöver genomföras för att bedöma om operation är nödvändig så kan det finnas skäl till att dessa ska utföras på SU då vi har tillgång till avancerad teknik med mera.

Vår strävan är att vi ska underlätta för patienter att kunna ta sig smidigt fram och tillbaka från sina besök på sjukhus och samtidigt använda våra skattemedel effektivt och med största omsorg. I regel används de färdsätt som är billigast, exempelvis kollektivtrafik och egen bil. Men i vissa fall där det är medicinskt berättigat kan taxi eller annat specialfordon användas."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".