I Norge tillverkas elbilen Think. Foto: Tor Richardsen/Scanpix
I Norge tillverkas elbilen Think. Foto: Tor Richardsen/Scanpix

Fördelaktigt för norrmän att äga elbil

"Det behövs långsiktiga regler för att nå målet"
1:20 min

Norges elbilsmarknad fördubblades förra året och de avgasfria bilarna har en andel på 12,5 procent av marknaden för sålda bilar. I Sverige är motsvarande siffra 1,5 procent. Det beror på subventioner och en överenskommelse över partigränser.

Det är subventionerna av miljöfordon, som har resulterat i att Norge trots sin låga folkmängd har Europas största elbilsmarknad. Här i Sverige är det hybrider som dominerar och det är väldigt få helt avgasfria bilar som säljs.

Martin Prieto Beaulieu, marknadschef på Gröna bilister tror att en liknande övrenskommelse som den i Norge behövs även här

– Det skulle krävas långsiktiga regler som gör att vi når en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Det Gröna Bilister vill är att partierna kommer överens, de är överens om att målet är viktigt så nu är det bara att komma överens om hur man ska gå tillväga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".