Lovejoy
Foto: TT

Intergalaktiskt skådespel på onsdag

Gunnar Sporrong: jag var faktiskt ute och tjuvkikade på den lilla kometrackaren redan igår
2:23 min

Det finns saker i livet man bara uppleva en gång. En sådan sak är kometen Lovejoy som på onsdag kan skymtas med blotta ögat –men missa det inte, för en ny chans kommer inte åter på över 100 år.

– Man behöver faktiskt inte vänta tills imorgon, jag var ute och tjuvkikade på den lilla kometrackaren redan igår, berättar Gunnar Sporrong

Han pratar om kometen Lovejoy, eller C/2014 Q2 Lovejoy. En komet som redan förra året upptäcktes av en amatörastronom i Australien.

Men först under nyår kom turen till Sverige, då kunde man med teknik skymta kometen. Men på onsdag då kommer den nära, eller nära i astronomiska mått i alla fall; 70 miljoner kilometer bort.

Kometens namn är uppkallat efter den som gjort upptäkten, Lovejoy C står för komet, där efter kommer året man först upptäckte kometen. Bokstaven betyder när på året kometen upptäcktes, där Q är första halvan av september månad. Den sista tvåan står för att det är den andra kometen funnen det året.

– Man kommer se kometen som en liten stjärna, om man har en kikare eller en kamera kan man även skymta en liten svans som sticker lite snett uppåt vänster, avslutar Gunnar Sporrong.

Bäst chans att se kometen har du om du går ut när det har mörknat och spanar söderut på himlen. Lovejoy finner du under stjärnbilden Orion, Finlay under Pegasus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".