Mobiltelefon
Foto: Jessica Gow/TT

Internetanvändande ett problem för studenter

Psykolog: Att lägga bort mobilen i 25 minuter kan upplevas som ogörbart
2:10 min

Att inte kunna slita sig från mobilen och datorn är ett problem för många studenter. Och förutom att ge sämre studieresultat kan det också påverka deras psykiska hälsa.

– Till och med när vi uppmanar dem att lägga bort mobilen i 25 minuter kan många uppleva att det nästan är ogörbart till en början. Man är så van att kolla telefonen att det nästan blir en reflex att sträcka ut handen och kolla den, säger Tove Arvidsson som är psykolog på studenthälsan på Högskolan Väst.

Hon märker av hur ett stort internetanvändande påverkar studierna.

– Det tar väldigt mycket av koncentrationen, det går långsammare och blir mer ineffektivt att läsa om man hela tiden avbryter sig själv, till exempel med att kolla telefonen.

Men ett stort mobilanvändande kan också ge mer allvarliga konsekvenser. Sara Thomée är psykolog och forskare vid arbets-och miljömedicin på Göteborgs universitet.

– Vad vi har sett i studier som vi har gjort, där vi bland annat gjort enkätstudier hos unga vuxna har vi sett att om man haft en hög eller en intensiv användning av dator eller mobil ena året, så har man haft en högre risk att utveckla symptom på stressrelaterad ohälsa ett år senare. Det kan vara till exempel stressymptom, sömnbesvär eller depressionssymptom, säger hon.

– Vi tror att det kan finnas flera olika förklaringar till ett sådant samband. En anledning skulle kunna vara att om man har en väldigt intensiv användning av dator eller mobil så kan man få mindre sömn än vad man behöver eller får sin sömn störd, säger Sara Thomée.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".