Utställning om romer i Rumänien på Bohusläns museum

"Den här fattigdomen angår oss"
1:30 min

Fotografen Maja Kristin Nylander ville lära känna de romer som sitter med utsträckta händer i Sverige. Hon reste i Rumänien i två år och fotograferade romernas situation. På lördag har utställningen premiär på Bohusläns museum.

Utställningen heter Det är vi som är dom – porträtt av romer i Rumänien. Maja Kristin Nylander är även fotografen bakom den stora utställningen Vi är romer, som visades på Göteborgs Stadsmuseum förra året. Det är vi som är dom kan ses som en förlängning av Vi är romer, även om den är ett projekt i sig.

Maja Kristin Nylander ville skildra personen bakom tiggaren.

– Det är viktigt för att visa på människor och individer som finns bakom statistiken. Och att den här fattigdomen och diskrimineringen i Europa angår oss, säger hon.

I två år reste hon i Rumänien och byarna, Jiana, Recea och Gruia. Det hon såg var en enorm fattigdom.

– Romerna lever verkligen utanför det rumänska samhället. Levandsnivån är långt under majoritetsbefolkningens nivå när det gäller allt, såsom boende, livslängd, tillgång till arbete och skola.

Du ville lära känna de som sitter med utsträckta händer och tigger här i Sverige, vad kom du fram till?

– Att man inte har något val, för att överleva, för att kunna försörja sin familj. Att resa ut i Europa och söka arbete, eller i värsta fall tigga, är inget man väljer utan något man gör för att överleva, säger Maja Kristin Nylander.  

Utställningen invigs på Bohusläns museum lördag 10 januari klockan 13.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".