Överläkare Per Persson. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio
Överläkare Per Persson. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

Noll hyrläkare i NU-sjukvårdens vuxenpsykiatri

"Det går, men kollegorna sliter hårt"
1:39 min

NU-sjukvården är ett av mycket få sjukhus i landet som klarar sig utan bemanningsläkare inom vuxenpsykiatrin.

Systemet med hyrläkare inom psykiatrin är dåligt för patienterna och borde försvinna, anser Sveriges Kommuner och Landsting. 

I Sverige är det enbart Västra Götaland som har lyckats fasa ut bemanningsläkarna inom vuxenpsykiatrin, och det har man klarat på de flesta kliniker.

Per Persson är läkarchef för vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården, och han säger att det är extra viktigt för just dessa patienter att slippa träffa olika läkare hela tiden.

– Många av våra patienter är i behov av att känna trygghet, att känna igen den de träffar, att slippa berätta samma historia gång på gång. Kontinuitet ger trygghet för patienterna.

I två år har nu vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården lyckats klara verksamheten utan dyra bemanningsläkare. I hela landet är uppemot en fjärdedel av psykiatriläkarna hyrläkare, men här är siffran nere på noll.

Och inom regionen, som driver ett gemensamt projekt för att fasa ut bemanningsläkare, är det bara Skaraborg som tvingats ta till inhyrd personal. Där stoppades projektet i somras, eftersom personalbristen blev så svår att patientsäkerheten hotades.

Och det är inte lätt att inte ta in hyrläkare, säger Per Persson.

– Det går, men kollegerna sliter ju hårt.

Vilka är svårigheterna?

– Att vi inte är fullbemannade. Många har ju mer än en enhet att sköta om – det blir en tuff arbetsbelastning.

Det finns nu 27 anställda läkare, och ytterligare två under utbildning inom vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården. Men enligt Per Persson skulle det behövas 34-35 läkare, med tanke på att den psykiska ohälsan ökar.

NU-sjukvården har klarat sig så här långt, bland annat genom att utbilda egna läkare. Och nyckeln till framgång, det är just samarbete, säger Per Persson. Ju fler landsting i närheten som sätter stopp för hyrläkare, desto mindre är risken att psykiatriläkarna tar jobb i bemanningsföretag:

– Även hyrläkare är bekväma. Blir det för långt att resa minskar väl intresset.

– Jag tror det viktigaste för att klara målet är uthållighet och att gärna få med sig några kringliggande landsting på tåget, säger Per Persson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".