Flaggor utanför Saab i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Utredningen om misstänkta Saab-brott drar ut på tiden

Åklagaren väntar på material från Holland
1:11 min

I över två år har utredningen om misstänkta brott i Saab Automobile pågått, och åtal ser ut att dröja. Bland annat väntar åklagaren på besked från holländska myndigheter.

Det finns flera brottsmisstankar i utredningen och i nuläget är två tidigare Saabchefer misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll. Det handlar om den tidigare vd Jan-Åke Jonsson och före detta chefsjuristen Kristina Geers. Båda två nekar till brott.

Enligt åklagaren Olof Sahlgren är det en omfattande utredning. Den tar lång tid, sedan 2012 har Ekobrottsmyndigheten utrett den misstänkta brottsligheten i Saab Automobile. Utredningen handlar om hur Saabs förre vd Victor Muller fick betalt.

Vänersborgs tingsrätt har skickat en förfrågning till åklagaren om hur utredningen går och när ett eventuellt åtal kan väntas.

”Förelagd därtill avges följande yttrande. Utredningen är omfattande och rör ett flertal brottsmisstankar. Under denna månad förväntas holländska myndigheter kunna ge besked om när begärda utredningsåtgärder kan genomföras och med hänsyn härtill kan jag för närvarande inte ange när förundersökningen kan slutföras och ett beslut i åtalsfrågan kan förväntas”, skriver Sahlgren i svaret.

Åklagaren har tidigare sagt att han vill ta del av material efter en husrannsakan i Holland hos Spyker, som ägde Saab Automobile vid konkursen 2011. Att få det materialet har dragit ut på tiden och bidrar alltså till att det är oklart när utredningen kan vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".